Prisma » Internaţional » Pe scurt, 13 martie 2013

Pe scurt, 13 martie 2013

  • Banca Centrală Europeană a decis să menţină dobânda de referinţă la 0,75%, cel mai scăzut nivel de la crearea zonei euro
  • Recentele sondaje din Germania pentru alegerile din toamnă nu arată încurajator pentru social democraţi (SPD), creditaţi cu 27 % Creştin Democraţii (CDU) au 40 %, Verzii – 15 %, Partidul de Stânga – 8 %, Liberalii – 4 %
  • Preşedintele american, Barack Obama, va începe pe data de 20 martie o vizită de trei zile în Israel şi West Bank
  • Japonia şi Statele Unite ale Americii au confirmat dorinţa lor de a coopera în monitorizarea prin satelit a navelor
  • Croaţia va organiza primele alegeri pentru Parlamentul European la 14 aprilie
  • Produsele cosmetice testate pe animale nu mai pot fi comercializate în UE, începând de luni, 11 martie 2013, anunţă Comisia Europeană
  • Miercuri, 13 martie, la ora locală 19:07, la al cincilea scrutin, cei 115 cardinali electori din Biserica Romano-Catolică l-au ales pe Cardinalul argentinian Jorge Mario Bergoli al 266-lea pontif, succesorul lui Benedict al XVI-lea. Noul Papă şi-a ales numele Francisc I. Născut la Buenos Aires, 17 decembrie 1936, este primul pontif iezuit şi primul din America Latină.
  • La Chişinău, guvernul condus de Vlad Filat şi-a prezentat demisia după votul de neîncredere primit în parlament. Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a început consultări oficiale cu partidele parlamentare pentru formarea unui nou guvern. În lipsa unei înţelegeri, Republica Moldova va avea din nou alegeri anticipate, după cele din iulie 2009 şi noiembrie 2010.
  • Miniştrii apărării din ţările grupului de la Vişegrad – Ungaria, Polonia, Republica Cehă şi Slovacia – au semnat la Varşovia o scrisoare de intenţie cu privire la crearea până în 2016 a unei unităţi de luptă comune în cadrul Uniunii Europene.
  • Comitetul Director al Consiliului Cooperării Regionale (Regional Cooperation Council – RCC) a luat decizia participării provinciei Kosovo la reuniunile Consiliului. România va prelua în luna iulie preşedinţia Procesului de Cooperare în Europa de Sud-Est (SEECP).
  • Preşedintele Venezuelei, Hugo Chavez (58 de ani), a încetat din viaţă datorită unei forme de cancer neprecizată.
    Interimatul funcţiei, până la alegerile prezidenţiale din 14 aprilie, este asigurat de vicepreşedintele Nicolas Maduro, văzut ca succesor al lui Chavez.
    Maduro se va lupta, pentru principala funcţie în stat, cu liderul opoziţiei, guvernatorul Henrique Capriles Radonski, cel care a înregistrat un scor bun în faţa lui Chavez în alegeri din octombrie trecut, 44 procente.
  • Aung San Suu Kyi a fost realeasă preşedinte al Ligii naţionale pentru democraţie, principalului partid de opoziţie din Myanmar. Ea este singurul supravieţuitor din versiunea originală a consiliul executiv al partidului. Respectul pentru Suu Kyi în interiorul Myanmar este dificil de exprimat. Ea a îndurat ani de arest la domiciliu şi a rămas neclintită când mişcare ei politică a fost decimată şi colegii au fost torturaţi sau ucişi. Sacrificiile pentru ţara ei au devenit legendă: ea a ales să stea în Myanmar, chiar şi când soţul ei era pe moarte în străinătate, temându-se că liderii militari care au ţinut-o în arest nu i-ar permite să se întoarcă.
  • Locuitorii din Insulele Falkland au votat la un referendum pentru a a rămâne britanici. Argentinieni consideră “Islas Malvinas” – 2563 rezidenţi – parte din teritoriul lor naţional, ocupată în urmă cu mai mult de 180 ani de britanici.
Spread the love


Scrieti un comentariu