Prisma » Internaţional » Pe scurt, 27 februarie 2013

Pe scurt, 27 februarie 2013

  • În intervalul 24 februarie – 6 martie, John Kerry vizitează nouă ţări din Europa de Vest şi Orientul Mijlociu, prima sa călătorie în calitate de secretar de stat american
  • Cancelarul german Angela Merkel a efectuat o vizită de două zile în Turcia, însoţită de o delegaţie a şefilor marilor companii germane
  • Guvernul Bulgariei a demisionat, cu cinci luni înainte de următoarele alegeri generale, după valul de proteste la scară naţională unde au fost denunţate tarifele ridicate pentru electricitate şi scăderea nivelului de trai
  • Letonia va depune în luna martie o cerere oficială către Comisia Europeană pentru a adera la zona euro
  • Alegerile legislative din Egipt se vor desfăşura în partea a doua a lunii aprilie
  • Candidatul de dreapta Nicos Anastasiades a fost ales preşedinte al Ciprului
  • 24 de state membre UE au semnat acordul internaţional prin care se instituie o instanţă unică în materie de brevete. După intrarea în vigoare a acordului, ţările semnatare vor forma o zonă unificată în ceea ce priveşte dreptul brevetelor.
  • La invitaţia omologului său rus, Vladimir Putin, Francois Hollande efectuează prima sa vizită, după câştigarea celui de al doilea mandat, în Rusia. În timpul întâlnirilor, liderii ruşi şi francezi discută despre modalităţile de a cimenta legăturile economice şi reduce dezacordurile, în principal privind criza siriană.
  • Noul legislativ cubanez s-a întrunit la Havana, în prezenţa surpriză a lui Fidel Castro, care nu a participat la reuniunile Parlamentului de mai mulţi ani. Legislatorii au ales nou Consiliu de stat, inclusiv preşedintele şi vice-preşedinţii naţiuni. Raul Castro a fost reales pentru încă un mandat de 5 ani.
  • Benedict al XVI-lea (Latină: Benedictus XVI; născut Joseph Aloisius Ratzinger; 16 April 1927) părăseşte astăzi (28 februarie) Vaticanul. Conclavul cardina-lilor se va reuni în luna martie – data exactă nu a fost încă fixată – pentru alegerea noului lider al catolicilor şi suveran al oraşului stat Vatican (Stato della Citta del Vaticano). Sunt aproximativ 1.3 miliarde catolici în lume, 40 la sută dintre aceştia în America Latină.
  • Fostul ministru de externe Tzipi Livni, va fi negociator al Israelului cu palestinienii, în guvernul de coaliţie al prim-ministrului Benjamin Netanyahu. Livni, care conduce partidul de centru HaTnuah, este ministrul desemnat al justi-ţiei şi “negociatorul cu palestinienii pentru ajungerea la un acord care să pună capăt conflictului”, se arată în acordul de guverna-re dintre HaTnuah şi alianţa Likud-Beitenu.
  • Prima femeie preşedinte din istoria Coreii de Sud, Park Geun-hye, a depus jurământul, în timpul unei ceremonii care a avut loc în capitala Seul. Park Chung-hee este fiica fostului dictator militar, Park Chung-hee, care a condus Coreea de Sud 18 ani.
  • Deputaţii europeni din Comisia pt. comerţ internaţional sprijină puternic începerea negocierilor cu SUA privind cel mai mare acord de comerţ din lume. Cu toate acestea, aproape toţi deputaţii europeni au evidenţiat pe parcursul dezbaterii diferenţe sistemice între UE şi SUA, unde critici publice puternice sunt de aşteptat. Aceştia au subliniat faptul că spriji-nul public a fost vital pentru Parteneriatul pentru Comerţ Transatlantic şi Investiţii (TRIP), pentru a deveni o realitate. Comisia Europeană intenţionează să prezinte un mandat de negociere Consi-liului în martie. O decizie unanimă a Consi-liului este necesară pentru a lansa discuţiile şi este de aşteptată la jumătatea lunii iunie. Negocierile sunt susceptibile de a dura cel puţin doi ani şi înţelegerea va trebui să fie aprobată de Parlamentul European.
Spread the love


Scrieti un comentariu