Prisma » Politic » Alegeri parlamentare 2012 – comunicate şi informaţii

Alegeri parlamentare 2012 – comunicate şi informaţii

Guvernul a adoptat Ordonanţa de Urgenţă prin care se reglementează o omisiune din legislaţia privitoare la exercitarea dreptului de vot de către cetăţenii români aflaţi în străinătate. Până acum, nu exista nicio prevedere cu privire la militarii, poliţiştii şi personalul civil român din instituţiile sistemului de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională trimişi în misiune în teatre de operaţiuni din străinătate. În aceste condiţii, persoanele în cauză îşi puteau exercita dreptul la vot în străinătate numai dacă făceau dovada domiciliului sau reşedinţei în statul respectiv. În practică, militarilor şi poliţiştilor trimişi în misiune în străinătate, autorităţile statului de reşedinţă nu le eliberează documente cu ajutorul cărora să poată face dovada cerută de lege, motiv pentru care nu îşi pot exercita dreptul la vot. Prin prezenta Ordonanţă, militarii, poliţiştii şi personalul civil îşi pot exercita dreptul la vot la orice secţie de votare constituită în ţara în care îşi desfăşoară misiunea, vor vota în baza paşaportului de serviciu şi vor fi înscrişi în lista electorală suplimentară de către preşedintele secţiei de votare.


Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) informează că a publicat pe site situaţia donaţiilor primite şi declarate de partidele politice, alianţele politice şi electorale şi candidaţii independenţi în prima săptămână de campanie electorală.

Valoarea totală a donaţiilor primite de competitorii electorali care au depus liste cu candidaţi pentru alegerile parlamentare în prima săptămână de campanie electorală a fost de 6.278.778 lei, de la persoane juridice provenind 787.608 lei, iar de la persoane fizice – 5.491.170 lei.

Spread the love


Scrieti un comentariu