Prisma » Legislativ » Mi-a fost ridicată maşina din parcare: ce pot sa fac?

Mi-a fost ridicată maşina din parcare: ce pot sa fac?

Politia Rutiera este obligata sa emita un proces verbal la ridicarea autovehiculului.

Motive de nelegalitate care atrag nulitatea procesului verbal pot fi multe. De pilda, se impune anularea procesului verbal daca in cuprinsul acestuia agentul constatator nu a realizat o descriere suficienta a faptelor care au condus la ridicarea masinii si nu a mentionat imprejurarile in care masina a fost parcata ilegal.

Cei carora le-au fost ridicate masinile mai trebuie sa stie ca politistul rutier este obligat sa incheie procesul verbal de constatare a contraventiei, chiar daca faptele raman inregistrate pe suport video, potrivit art.181 din Regulamentul din 4 octombrie 2006 de aplicare a OUG 195/2002.

Astfel, daca procesul verbal a fost intocmit in lipsa contravenientului, acesta poate fi anulat in instanta. In plus, unele Consilii Locale au emis regulamente care spun ca cel amendat trebuie sa primeasca o copie de pe Nota de Constatare intocmita de agentul comunitar, prin care s-a dispus ridicarea autoturismului.

In aceasta situatie, daca v-a fost ridicata masina fara sa primiti Nota de Constatare prevazuta de regulamentul consiliului local din sector, se impune anularea procesului verbal si restituirea sumei pe ca-re ati achitat-o pentru recuperarea masinii ridicate.

Cum poate fi contestata decizia de ridicare a masinii si recuperata suma platita Exista mai multe cai de atac impotriva deciziei de ridicare a autovehiculelor, prin care pot fi primiti inapoi banii dati pentru recuperarea lor. In cazul plangerii contraventionale, mentionate mai sus, politia comunitara poate fi obligata la restituirea sumei platite pentru recuperarea masinii.

Daca masina a fost ridicata in temeiul unui regulament ilegal emis de Consiliul Local, care prevede ca exista si posibilitatea ca politia comunitara sa emita o dispozitie de ridicare, in loc sa fie incheiat un proces verbal, se poate cere returnarea sumei platite ca fiind plata nedatorata, iar, complementar, se va invoca exceptia de nelegalitate a hotararii. In acest caz, restituirea va fi solicitata chiar firmei de ridicari, intrucat aceasta a incasat suma constatata ulterior ca fiind nedatorata.

De asemenea, pagubitul poate cere instantei de contencios administrativ anularea dispozitiei de ridicare a masinii, pentru ca regulamentul adoptat de consiliul local nu poate contrazice Codul Rutier, care spune ca Politia Rutiera dispune ridicarea vehiculelor, printr-un proces verbal. Sanctiunea este anularea regulamentului in contencios administrativ.

In situatia in care ridicarea masinii a fost dispusa printr-un proces verbal, si nu printr-o dispozitie de ridicare emisa de Consiliul Local, acesta poate fi atacat in instanta de drept contraventional, prin care se cere anularea procesului verbal de contraventie si restituirea de catre Politia Rutiera a sumei incasate. Se cere anularea procesului verbal pe temeiul raspunderii civile delictuale, daca nu este precizat locul in care a fost ridicata masina, sau daca a fost ridicata, desi nu incurca circulatia etc.

Av. Coltuc Marius, Fondator Casa de Avocatura Coltuc, www.coltuc.ro

Spread the love


Scrieti un comentariu