Curiosity a pornit la drum
Roverul Curiosity al NASA este în sfârşit gata pentru deplasare pe suprafaţa lui Marte, au anunţat recent oamenii de ştiinţă. Inginerii au actualizat software-ul de la bordul vehiculului de o tonă, comutând computerele principale şi de rezervă de la modul de aterizare la modul de suprafaţă. Operaţiunea de patru zile a oprit temporar verificarea instrumentelor care a început aproape imediat după ce Roverul a coborât în interiorul “Gale Crater” în noaptea de 6 august. Dar aceste activităţi au fost reluate, în ziua a noua pe Marte – sau Sol 9, în jargonul misiunii – deoarece “operaţia pe creier” (schimbarea softurilor) a mers bine.
Au urmat trei deplasării pe distanţe scurte, înainte – înapoi şi o întoarcere, pentru a testa mobilitatea şi a identifica eventuale pericole pe drum astfel încât inginerii să poată câştiga experienţă în conducerea pe teren marţian. Curiosity are un motor pentru deplasare separat pe fiecare din cele şase roţi motoare. Pregătirea şi testarea motoarelor a precedat prima deplasare.
În 28 august, roverul şi-a părăsit locul de aterizare, pornind spre un loc situat la 400 de metri, numit Glenelg, unde se îmbină trei tipuri de teren.
Drumul va dura mai multe săptămâni, fiind programate opriri pentru diferite teste. În cursul unei opriri mai lungi, va fi testat braţul robotic şi unele din instrumente, cum ar fi Spectrometrul Alpha pentru particule X.
Principalul obiectiv de interes ştiinţific este baza Muntelui Sharp (5.5 kilometri înâlţime) vârf ce se înalţă din centrul craterului Gale.
Mai multe straturi ale muntelui păstrează o înregistrare a “condiţiilor schimbătoare de mediu pe parcursul ultimului miliard de ani sau mai mult,” a planetei Marte, consideră cercetătorii. În imaginile luate de pe orbita planetei au fost detectate dovezi ale prezenţei de argile şi sulfaţi la poalele muntelui, sugerând că baza Muntelui Sharp a fost expusă la apă în stare lichidă cu mult timp în urmă.
Această ţintă se află la aproximativ 8 km de locul de aterizare al Curiosity, în linie dreaptă. Roverul poate acoperi aproximativ 100 metri pe zi, lungimea unui teren de fotbal, aşa că va dura un timp pentru a ajunge la destinaţie. Se estimează că va fi acolo la sfârşitul anului.
Imediat după ce a aterizat cu succes pe Planeta Roşie, Curiosity a produs imagini care arată exact ceea ce am vedea dacă ne-am afla pe suprafaţa lui Marte. “Deşi este dificil de spus dacă acest lucru este ceea ce ar vedea ochiul uman, aceasta este ceea ce un telefon mobil sau camera video ar putea înregistra, deoarece modul în care sunt luate aceste imagini color este similar celui folosit de camerele de obişnuite de pe Pământ” a declarat un purtător de cuvânt al NASA.
Publicat in: 07/09/2012 | Nu sunt comentarii » |